Περιγραφή
Ρακή ή Τσικουδιά, το διάφανο παραδοσιακό ποτό της Κρήτης για το καλωσόρισμα. Αναπόσπαστο στοιχείο της κρητικής κουλτούρας και φιλοξενίας. Παρασκευάζεται το φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή του σταφυλιού, όταν τα αμπέλια έχουν κλαδευτεί. Λαμβάνεται από το υπόλειμμα πρέσας των σταφυλιών κατά την οινοποίηση, τον πυρήνα, με απόσταξη. Η ρακή είναι καθαρή και περιέχει κατά μέσο όρο 30 έως 40 τοις εκατό αλκοόλ κατ’ όγκο. Η τσικουδιά σερβίρεται παγωμένη σε μικρά ποτηράκια ρακής συνοδεύοντας τους περίφημους ρακομεζέδες ή μετά το φαγητό ως επιδόρπιο με γλυκά κουταλιού και άλλα γλυκά κεράσματα.