Περιγραφή
Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με τη διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας τσικουδιά με μέλι και διάφορα μπαχαρικά. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα. Παλαιότερα το έδιναν και ως φάρμακο για το βήχα (και όχι μόνο), αφού εκτός από θερμαντικό, λειτουργεί και ως αποχρεμπτικό, διότι ανοίγει τις αεροφόρους οδούς.