Περιγραφή
Το παξιμάδι που χρησιμοποιείται στον ντάκο, γνωστός και ως κουκουβάγια, είναι ένα προϊόν χαμηλό σε λιπαρά, αλλά ιδιαίτερα χορταστικό και εύπεπτο, λόγω του υψηλού ποσοστού φυτικών ινών που περιέχει. Παραδοσιακά, φτιάχνεται με κρίθινα παξιμάδια και δεν περιλαμβάνει πρόσθετα και συντηρητικά.
Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό από τα υπόλοιπα προϊόντα είναι η υφή του, καθώς όταν βρέχεται, είτε με νερό είτε με τη ντομάτα, δεν μαλακώνει ποτέ σε σημείο να χαλάει η υφή του. Παρασκευάζεται σε ένα μικρό οικογενειακό φούρνο στην Κρήτη, που διατηρεί τα μυστικά της αγνής κρητικής διατροφής αναλλοίωτα ανά τους αιώνες. Με αυτόν τον τρόπο, ο ντάκος με παξιμάδια κρίθινα είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή, που αναδεικνύει την παράδοση και την αυθεντικότητα της κρητικής κουζίνας.