Περιγραφή
Το Χαλούμι αποτελεί το εμβληματικό τυρί της Κύπρου, αλλά και πιθανότατα μια παγκόσμια μοναδικότητα ως προς τον τρόπο παρασκευής του. Θεωρείται το κατ’ εξοχήν κυπριακό τυροκομικό προϊόν και υπάρχουν αναφορές για το τυρί αυτό στην Κύπρο από το 1556. Παρασκευάζεται απο μείγμα αγελαδινού με αιγοπρόβειο γάλα ή και εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο. Είναι ημίσκληρο, ενώ το χρώμα του ανάλογα με το μείγμα γάλακτος από το οποίο παρασκευάζεται μπορεί να είναι άσπρο ή ελαφρώς κίτρινο και με την πάροδο του χρόνου να κιτρινίζει περισσότερο. Χαρακτηριστικό του είναι ότι ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμό του, δε λιώνει.