Περιγραφή
Οι βοτανολόγοι ψάχνουν ακόμη αν η καστανιά είναι αυτόχθονο γηγενές φυτό της Κρήτης ή το έφεραν με το εμπόριο από την αρχαία Μινωική εποχή, καθώς υπάρχουν δέντρα χιλιάδων χρόνων. Όσο μεγαλώνει μια καστανιά, τόσο περισσότερα κάστανα δίνει, χωρίς καμία φροντίδα, χωρίς λίπασμα, κοπριά ή ράντισμα. Γι’αυτό και οι καρποί είναι απόλυτα αγνοί και υγιεινοί. Τα κάστανα είναι ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αφού έχουν λίγες θερμίδες ενώ αποτελούν πηγή καλίου, που βοηθά την αρτηριακή πίεση, μαγνησίου, φωσφόρου, ασβεστίου και σιδήρου. Τέλος, συνδυάζεται με όλες τις τροφές από θαλασσινά, κρεατικά και όσπρια, μέχρι σαλάτες και γλυκά.Χαρακτηριστικό του κρητικού κάστανου είναι το εύκολο ξεφλούδισμα, γι’ αυτό και προτιμούνται κυρίως για ψητά χωρίς να αποκλείεται και το βράσιμο εάν θέλετε.