Περιγραφή
Η χονδροελιά (ή αλλιώς θρουμπολιά) καλλιεργείται εκτεταμένα στην Ελλάδα για την παραγωγή λαδιού και επιτραπέζιων ελιών. Το δένδρο φθάνει σε ύψος τα 5 έως 10 μέτρα και η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι φθάνει το 28%. Ο καρπός της χονδροελιάς κατά τη διαδικασία ωρίμανσης επάνω στο δέντρο χάνει μέρος της υγρασίας του και της ελευρωπαΐνης, ουσία που είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση της ελιάς. Είναι ποικιλία απαιτητική σε υγρασία και θρεπτικά στοιχεία και κατά ξηρές περιόδους δεν καρποφορεί. Παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.