Περιγραφή
Η χονδροελιά, γνωστή επίσης ως θρουμπολιά, αποτελεί σημαντική καλλιέργεια στην Ελλάδα, καθώς παράγει επιτραπέζιες ελιές και λάδι υψηλής ποιότητας. Το δένδρο της χονδροελιάς μπορεί να φτάσει σε ύψος από 5 έως 10 μέτρα και ο καρπός της έχει περιεκτικότητα σε λάδι που φθάνει έως και 28%. Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης, ο καρπός της χονδροελιάς χάνει μέρος της υγρασίας του και της ελευρωπαΐνης, μίας ουσίας που προκαλεί την πικρή γεύση της ελιάς.
Ωστόσο, η χονδροελιά είναι μία ποικιλία που απαιτεί υγρασία και θρεπτικά στοιχεία για να καρποφορήσει και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις ξηρές περιόδους. Παρόλα αυτά, η χονδροελιά παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και επιτραπέζιες ελιές με μεγάλη διάρκεια ζωής και ελαφριά πικρή γεύση, καθιστώντας την μία από τις πιο επιθυμητές ποικιλίες ελιάς στην αγορά.