Περιγραφή
Οι αλατσολιές (ή αλλιώς σταφιδολιές) που έχουν μαλεβιζιώτικη ρίζα παίρνουν το όνομά τους από την σταφιδιασμένη, ζαρωμένη όψη τους. Ως βρώσιμες ελιές οι αλατσολιές θεωρούνται από πολλούς από τις πιο νόστιμες. Δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα και μπορούν να καταναλωθούν αμέσως μετά την ωρίμανσή τους και τη συλλογή τους από τα δέντρα, αρκεί να έχει βρέξει πριν μαζευθούν. Έχουν μια θαυμάσια φρουτώδη γεύση που υποχωρεί κάπως με το αλάτισμα χωρίς να χάνεται εντελώς.