Γαλομυζήθρα ‘Μανούσος’

Περιγραφή

Ένα είδος ξινομυζήθρας είναι το πηχτόγαλο Χανίων, τυρί αλειφώδες, χωρίς συγκεκριμένο σχήμα ή περίβλημα. Διαφέρει από άλλες ξινομυζήθρες που φτιάχνονται στη Μεγαλόνησο, ως προς την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται. Ενώ, λοιπόν, η ξινομυζήθρα που συνήθως βρίσκουμε στην αγορά φτιάχνεται από το τυρόγαλα που απομένει από την τυροκόμηση άλλων τυριών (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα) με την προσθήκη μικρής ποσότητας γάλακτος, το πηχτόγαλο είναι «πρώτο τυρί», καθότι φτιάχνεται κατευθείαν από γάλα, πρόβειο ή μείγμα πρόβειου με λίγο γίδινο. Για να τονίσουν αυτήν ακριβώς τη διαφορά, οι Χανιώτες το λένε και γαλομυζήθρα. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, το ονόμασαν και πηχτόγαλο Χανίων και κατοχύρωσαν την ονομασία αυτή ως ΠΟΠ, με τον όρο το γάλα να είναι από τα Χανιά. Το πηχτόγαλο έχει υφή πυκνού γιαουρτιού και «ζωντανή» μυρωδιά φρέσκου γάλακτος. Η γεύση του είναι γεμάτη, βουτυρένια, με μια ανεπαίσθητη οξύτητα, αρκετή πάντως για να του δώσει ένταση. Ιδανικό τυρί για ντάκο, σαλάτες και τυρόπιτες.

Συστατικά

Αιγοπρόβειο γάλα (80% πρόβειο- 20% γίδινο), τυρόγαλο από αιγοπρόβειο γάλα, αλάτι, πυτιά.

Διατροφικά Στοιχεία

[nutritional_values per=”100″ unit=”g” kj=”1209″ kcal=”292″ protein=”12,4″ fat=”26,5″ saturated=”17,9″ carbs=”1,0″ sugars=”0,4″ fiber=”0″ salt=”0,82″]

Βάρος

Διατίθεται σε συσκευασίες των 400γρ., του 1 κιλού περίπου και των 5 κιλών.

Τρόπος διατήρησης

Διατηρείται στο ψυγείο στους 0° – 4°C.